Laman Web Rasmi KSCC - http://kuscyc.com

Friday, December 23, 2011

MEGARIDE RONDA RIADAH JB

Semasa di Jamboree Kuala Lipis, orang JB telah war-warkan untuk program Megaride ini. Mereka kata 1000 rider pertama akan dapat hadiah surprise iaitu jam tangan dan cabutan utama adalah Viva. Maka KSCC balik je jamboree terus register untuk join jamboree ini.

18 Disember detik yang mendebarkan, adakah kami berjaya pulang dengan kereta Viva ataupun tidak. ooooohhhhh........adakah ini yang disebut angan-angan...huhuhuhu...


Lepak kat Baiduri homestay...kengkawan kata ada maid. rupanya maid datang jenguk je lepas tu balik. Sewa RM200 sehari, ada 2 bilik. Sebelum jam 2:00 ptg kena check out !!!!

Inilah goodies yang kami terima. Gift surprise adalah mug. Lihat nombor tu... awalkan !!!... punyalah semangat nak dapat jam tangan dan viva hahahahhaaa...

Dari bandar Dato' Onn kami pi makan malam di restoran nie. Emm tengok macam kat tempat sunyi tapi ramai orang datang mesti ada makanan yang power sedap nya.

Rupanya inilah yang menjadi killer..... iaitu sup tulang...

dan mee rebus tulang. Kat Kuala Selangor tak dapat nie..

sebelum pi kena tengok basikal buruk nie dulu. Kena perli ngan member...setiap kali jamboree memang ada problem..huhuhu basikal buruk nak buat macamana.. kalau ikut hati memang tak nak bawak..nak beli baru tak mampu...nak bawa T-bolt lagi berat!!! terpaksalah pakai jugak basikal nie walaupun problem hahahah.... yang penting kayuh bro...

Inilah dia rider KSCC....ke hujung selatan diredahi ....

Pelbagai acara untuk menjadikan event ini masuk Malaysia Book of Record..antaranya adalah Fixie...

FAMILY RIDE
Jamboree pertama yang aku join ada family ride...seronok gak... siap ada basikal tandem tu...

comel-comel anak rider...


baby pun turut serta... dari kecik dah dididik agar jadi rider apabila besar nanti...


serba pink...

female rider harapan negara bila besar nanti...

KSCC RIDER


berbanding family rider, KSCC rider tak kalah gaya....

sifu ....


Zai....kayuh sambil termenung.....

Aman - yang nie lagi santai... tak kayuh pun....hebat-hebat...


setelah family ride tamat, kayuh MTB diteruskan. Bermula aksi lecak kerana malam sebelumnya hujan....perrgh...
apalagi...walaupun bukit rendah oleh kerana selut maka nolak la gamaknya...

yang nie rata pun tolak....

tapi yang kuat steady je bro....

Basikal Zai mengalami kepancitan, tukar dengan tiub saya punya. Rupanya tiub saya lagi la ada lubang besar huhuhu buat berat bawak dalam beg je... Dah takda pilihan terpaksalah jerit "tiub....tiub.....tiub ...tiub...sapa ada tiub". Maka adalah rider bermurah hati bagi tiub free. Terima kasih bro...jasamua dikenang.


setelah 15 km barulah jumpa check point pertama. Ada air dan buah pisang filipina. Sebenarnya ramai rider mengeluh kehabisan air sebelum sampai check point ini. Maklumlah nak sampai sini pun dah berapa jam kayuh.....

Suasana macam nak ribut. Ada segelintir rider yang telah menuju ke check point ke-2 telah berpatah balik ke CP1, kerana CP1 ada chicken loop. Tapi yang tegar teruskan kayuhan ....tup tup hujan....sejuk bro...
kayuhan diteruskan menuju check point ke dua... ( agak2 rider yang tengah berdiri ditengah-tengah tu buat apa yea ???)

Sebelum check point ke 4 perlu lalui banjir ini. Sekali lihat macam sungai. Sah tak boleh kayuh sebab lalu kat laluan penuh pasir di bawahnya. Sesetengah tempat air sampai paras melepasi lutut !!!

aksi ini dirakamkan untuk ambil gambar sahaja hahahhah...sebab lepas tu kena tolak basikal...sekali sekala terpaksa angkat basikal sebab arus terlalu kuat...

ini laluan yang paling mengerikan... di depan adalah sungai betul-betul !!! titi tak nampak !!! sebelah kanan pusaran air yang kuat.. kalau salah langkah memang tenggelam dalam sungai... alhamdulillah selamat tanpa jatuh ke dalam sungai. Lepas je ke kawasan daratan terpaksa bukak kasut yang penuh dengan pasir...


akhir sekali bila keluar jumpa mamat jual durian. Jam telah menunjukkan pukul 2.30 petang. Macam biasa pekena durian la bro. Ramai rider ku ajak tapi mereka terus je....alhamdulillah selamat durian aku hahahahah....

Sampai tamat jam 3:00 petang dalam keadaan hujan. Medal tak dapat, sedih tul. Makan beryani dalam banjir. Tambah kuciwa apabila Viva tak dapat. Penat den datang dari kuala selangor, tapi tak menang...apa nak buat. Tu yang tak ambil gambar viva tu.....hihihi

Berjumpa lagi di Jamboree UPSI ....

Tuesday, July 26, 2011

PCC Specialized Presidential Broga

24 Julai 2011 Jambore yang bakal menyaksikan kayuhan paling jauh offroad. Peserta lebih 1500 kerana semuanya bermimpikan akan mendapat frame Specialize !!!

KSCC menghantar wakil seramai 4 orang. Aman dan Azam bertolak seawal jam 5:00 pagi. Saya dan Zainuddin bertolak jam 5:30 pagi.

Tiba je dah jam 7:40, siap je nak pi tempat permulaan rider lain dah berlepas. Tapi masuk baru 100 meter road dah masuk off road. Apalagi jalan jam teruk.

First time dalam sejarah Jamboree aku jumpa budak darjah 3 !!!

Keadaan diburukkan lagi dengan adanya pendakian hiking..
ada yang jalan cari jalan pintas jauh ...susah payah angkat basikal..

lepas je hiking jalan rata... turut jam juga....

baru masuk jalan besar jumpa jalan kecil...jam lagi... 1 jam telah berlalu. Distance baru 10 km!!! Jalan bakal ditempuh 50 km lagi !!!

Selamat daripada jam rider memecut...tiba tiba ramai-ramai patah balik. Rupanya tersesat jalan. Emmm jamboree nie seakan hash...letak kertas merah sikit je... itupun dah lepas simpang. Nasib la kalau tersesat. Rata-rata rider memang sesat jalan. Ada yang sampai 5 km. Kalau tak simpang di sini. Simpang di tempat lain.

lalu kawasan air...turut memperlahankan rider...

apatah lagi terjumpa longgokan demi longgokan durian. Makin perlahanlah kayuhan. Mana tahan... tanya berapa sekilo bang? 1 kg - RM1.00. Murahnya... tapi semuanie dah orang beli...huhuhu melepas...

pujuk punya pujuk abang nie bagi sebiji durian free... apalagi kopek la..

dan makannnnn..... rider-rider yang lalu kami ajak makan juga. Tapi depa semua tak berhenti. Alhamdulillah depa tak berhenti. Kalau berhenti kurang durian kami ahak ahak...

Rasa durian nie memang power...marveloussss...

anak-anak orang asli...memberi sokongan.

Kayuhan diteruskan...jumpa anak sungai. Nak jaga kaki agar kasut tak basah, maka kayuhlah juga. Selamat kasut.

jumpa lagi yang lain...kasut selamat juga daripada basah..walaupun lecak

rider kayuh beb yang bernama Apex ??

jumpa lagi anak sungai...kasut selamat lagi sebab ada jambatan walaupun jambatan nie dah reput....kiri kanan nampak paku terpacak !!!

lega sikit....

oppp jam lagi. kali nie tanah pulak runtuh...

dan lecak... ada rider ambik kesempatan race dalam lecak...
hampir berjaya melepasinya...

tapi kalau tak berjaya juga nasibla bro....mandi lumpur la...

destinasi diteruskan....jumpa pulak sungai....kali nie rider yang kasut kering selamat daripada basah dan lumpur dah tak boleh mengelak lagi.

berendam je la kasut tu...

tapi basikal ketawa keriangan sebab dapat mandi..

sejuk betul air nya...rasa nak terjun je...

berjalan dalam sungai la gamaknya kita..

dan angkut basikal...

dan angkut basikal lagi...tanah runtuh...

SELINGAN 1
Penonto di Jamboree Broga berbeza sikit dengan di Bukit Malawati...

ada yang berbulu panjang...

ada juga yang tak de bulu...
SELINGAN 2
macam biasa aksi tidur adalah aksi yang menarik....

tapi yang nie hanya satu je dalam sejarah. Iaitu tidur di bawah terik matahari. Yang peliknya tu adik nie bleh tidur sampai matahari redup (petang). Punyalah lena.

Sambungan.....

cek point pertama dah lepas....kini sudah menghampir cek point kedua...jalan jam lagi...apalagi ambik kesempatan bergambar dengan amoi dari Bukit Rahman Putra....lupalak tanya nama.

badan dah habis tenaga...kena angkat basikal lagi...pergghh

dan akhirnya jumpa gak dengan cek point 2. Masa dah menunjukkan jam 12:30 tghri. Rider singapura nie agak-agak isi air apa tu yea... warna hijau.

sapa lagi melecet atau luka. Adik darjah 5 dari St John nie sedia membantu. Ada rider dapat urut....sukanya dia !!! sapa tu...rahsia

Seat post rider KSCC yang patah (Aman punya lah)

kat sini dah lapar...ada karipap dalam bungkusan. Tapi puas mintak..tapi urusetia tak bagi da...huhuhu


info stage. Kat sini rider ditunjukkan bahawa sapa masuk stage 3 akan jumpa dengan bukit setinggi 230 meter. Ada sanggup ?

Ramai rider tak sanggup termasuklah kami... kami ikut chicken run iaitu road sejauh 15 km.

dan akhirnya tiba di penamat pada jam 1:30 tengahari. Di sini kami tidak dihidangkan dengan makanan yang sedap-sedap seperti di Muar Pagoh Jamboree. Hanya karipap je.... huhuhu

dan maggie dan air real power ? Nasi tak da ma...

SELINGAN 3 : AKSI MANDI

Inilah kelebihan PCC...rider disediakan fountain untuk mandi...
(sebenarnya dilarang mandi tapi rider buat dek je)


siap basuh basikal lagi tu...

dan menunjukkan aksi ISTIMEWA...

sambungan....
cabutan bertuah pada jam 4:00 petang... Aman dapat tayar...

dan rider lain berputih mata je bila hadiah idaman terlepas....aduhaiiii

maka baliklah rider...kami balik lewat sikit. Rupanya jalan jam teruk sebab rider balik serentak. Nak sampai trafik light kat Semenyih pun memakan masa sejam !!!!

Akhir kata terima kasih kepada penganjur yang hebat. Mereka telah sediakan hadiah yang mahal-mahal cuma kami je tak dapat huhuhuh....