Laman Web Rasmi KSCC - http://kuscyc.com

Tuesday, January 25, 2011

Le Tour de Langkawi 2011 Results

KEPUTUSAN UNTUK TEAM YANG ADA RIDER MALAYSIA SAHAJA...
nota : stage 1, stage 2, stage 3, ...

Stage 1: Dataran Helang - Kuah, 94.3 km
Stage 2 : Kangar - Butterworth, 145.5 km
Stage 3 : Taiping Setiawan, 144.9 km
Stage 4 : Ayer Tawar - Cameron Highland
, 137.6km
Stage 5 : Tapah - Genting Highland, 124.3 km
Stage 6 : Rawang - Putrajaya, 106.7 km
Stage 7 : Banting - Tampin, 149.5 km
Stage 8 : Kuala Pilah - Jasin, 156.50 km
Stage 9: Melaka - Nilai,127 km
Stage 10 : UiTM Shah Alam - KL Loop,


TERENGGANU PROASIA CYCLING (TSG)

Manager: IDRUS, Ahmad Kamarul

Anuar Manan MAS 12, 3, 2, 70, 84, 2, 24, 11,32,3 = 243
Mohd Harrif Salleh MAS 3, 13, 16 , 89, 80, 4, 17, 10, 33, 107 = 372
Mohammad Saufi Mat Senan MAS 35, 66, 77 , 42, 21,107, 97, 73, 54, 84 = 656
Muhammad Shahrul Mat Amin MAS 73, 53, 32, 35, 41,51, 96, 60, 93, 81 = 615
Puchong Sai-Udomsin THA 92, 39, 35, 43, 40, 58, 46, 55, 57, 19 = 484
Shinichi Fukushima JPN 115, 46, 96, 114, 53, 115, 71, 79, 75, 113 = 877

Team Stage Placing 1, 3, 1, 11, 7, 4, 6, 5, 15, 10
Team General Classification 1, 1, 1 , 11, 8, 8, 8, 8, 8, 8
Total mark = 332, 224, 260, 415, 334, 349, 351, 288, 344, 445 = 3342

LE TUA CYCLING TEAM(L2A)
Manager: Yassin Shukar

Celis Zabala,Vidal ESP 14, 4, 20, NF, .......
Witmitz,Samuel AUS 15, 28, 108, 119, 113, 105, 115, NF
Nino Corredor,Libardo COL 46, 55, 33 , 2, 2, 36, 23, 18, 27, 39 = 281
Mohd Razif Mohd Salleh MAS 76, 127, 105 , 121, 121, 95, 102, 72, 118, 75 = 1012
Adrian Wai Kit Chuah MAS 123, 91, 61, 86, 73, 99, 116, 108, 70, 75 = 902
Yong Li Ng MAS 126, 89, 104, 49, 30, 98, 93, 89, 68, 66 = 812

Team Stage Placing 5, 6, 13, 18, 12, 22, 22, 20, 20, 20
Team General Classification 5, 7, 8, 18, 15, 15, 15, 16, 16, 16
Total Mark = 410, 407, 452, 413, 366, 449, 287, 283, 279


MALAYSIA NATIONAL TEAM (MAS)
Manager: MISNOH, Amrun

Amir Mustafa Rusli MAS 27, 32, 22, 63, 55, 19, 35, 34, 24, 67= 378
Suhardi Hassan MAS 59, 43, 53, 91, 81, 49, 54, 68, 36, 101 = 635
Ahmad Fakhrullah Alias MAS 21, 95, 24 , 123, 85, 16, 39, 27, 100, 116 = 646
Loh Sea Keong MAS 38, 79, 117, 97, 72, 102, 122, 109, 92, 108 = 936
Mohd Nur Rizuan Zainal MAS 109, 18, 119, 96, 74, 10, 32, 22, 116, 24 = 620
Muhammad Rauf Nur Misbah MAS 119, 97, 74, 56, 69, 74, 76, 52, 51, 29 = 697

Team Stage Placing 8, 7, 9, 22, 22, 2, 9, 7, 14, 16
Team General Classification 8, 10, 13, 22, 21, 21, 21, 21, 21, 21
Total Mark = 389, 381, 431, 570, 479, 293, 358, 312, 419, 445 = 4077

Distance 94.3km, 145.5km, 144.9, 137.6km, 124.3, 106.7, 149.5, 156.50, 127
Time : 2h 03m, 3h 26m, 3h 14m, 3h 42m, 3h33m, 2h14m, 3j24m, 3h23m, 2h40m
Average Speed : 45.83kmh, 43.6 kmh, 44.75 kmh , 37.15kmh, 34.96kmh, 47.43kmh, 43.77kmh, 46.13kmh, 47.37kmh


KESELURUHAN
31st @ 06'28"
M. Saufi Mat Senan
Terengganu ProAsia Cycling
35th @ 08'38"
Ng Yong Li Le Tua Cycling Team
37th @ 09'18"
M. Shahrul M Amin
Terengganu ProAsia Cycling
40th @ 10'37"
M. Adiq Othman Drapac Professional Cycling
51st @ 19'55"
Amir Mustafa Rusli Malaysia National Team
56th @ 21'56"
M. Rauf Nur Misbah Malaysia National Team
70th @ 34'07"
Anuar Manan Terengganu ProAsia Cycling
76th @ 35'51"
Mohd Nur Rizuan,Zainal Malaysia National Team
78th @ 36'10"
Adrian Wai Kit Chuah
Le Tua Cycling Team
92nd @ 43'22"
Mohd Harrif Salleh
Terengganu ProAsia Cycling
99th @ 44'56"
Suhardi Hassan
Malaysia National Team
108th @ 50'00"
Loh Sea Keong Malaysia National Team
111st @ 50'44"
Ahmad Fakhrullah Alias Malaysia National Team
117th @ 1h08'09"
Mohd Razif Mohd Salleh Le Tua Cycling Team

ini aku kira ikut jumlah kedudukan setiap stage....
243 Manan,Anuar TSG
281 Nino Corredor,Libardo L2A
372 Salleh,Mohd Harrif TSG
378 Amir Mustafa,Rusli MAS
484 Sai-Udomsin,Puchong TSG
615 Mat Amin,M. Shahrul TSG
620 Mohd Nur Rizuan,Zainal MAS
635 Hassan,Suhardi MAS
646 Ahmad Fakhrullah,Alias MAS
656 Mat Senan,M. Saufi TSG
697 M. Rauf,Nur Misbah MAS
812 Ng,Yong Li L2A
877 Fukushima,Shinichi TSG
902 Chuah,Adrian L2A
936 Loh,Sea Keong MAS
1012 Mohd Razif,Mohd Salleh L2A

SEDIKIT INFO

STAGE 3
Anuar rider terbaik Asia dan Loh Sea Keong ke-3

STAGE 4
Anuar tidak membuat pecutan sprint kerana untuk jimatkan tenaga bagi menamatkan kayuhan ke Cameron Highland.

Tamat sudah
Anuar mendapat tempat ke-2 dalam kutipan mata.


Lain-lain berita Le Tour de Langkawi 2011 sila layari :
1. Le Tour De Langkawi official website
2. Dunia Batinku
3. Indonesia Cycling.
4. Sportku

Monday, January 24, 2011

Malaysian Rider Le Tour De Langkawi 2011 - Stage 1 Result

STAGE 1
Dataran Lang to Kuah, Langkawi
94.3 Km
Juara 2 jam 03 minit
Purata Kelajuan 45.83 km/j

Terengganu ProAsia Cycling (TSG)
Manager: IDRUS, Ahmad Kamarul
141 Fukushima,Shinichi JPN - 115
142 Manan,Anuar MAS - 12
143 Sai-Udomsin,Puchong THA - 92
144 Salleh,Mohd Harrif MAS - 3
145 Mat Amin,M. Shahrul MAS - 73
146 Mat Senan,M. Saufi MAS - 35
Jumlah semua - 330
Kedudukan pasukan - 1


Le Tua Cycling Team (L2A)
Manager: Yassin Shukar
191 Ng,Yong Li MAS - 126
192 Mohd Razif,Mohd Salleh MAS - 76
193 Chuah,Adrian MAS - 123
194 Witmitz,Samuel AUS - 15
195 Nino Corredor,Libardo COL - 46
196 Celis Zabala,Vidal ESP - 14
Jumlah semua = 400
Kedudukan Pasukan = 6


Malaysia National Team (MAS)
Manager: MISNOH, Amrun
101 Amir Mustafa,Rusli MAS - 27
102 M. Rauf,Nur Misbah MAS - 119
103 Loh,Sea Keong MAS - 38
104 Ahmad Fakhrullah,Alias MAS - 21
105 Hassan,Suhardi MAS - 59
106 Mohd Nur Rizuan,Zainal MAS - 109
Jumlah semua = 373
Kedudukan Pasukan = 8

Video
http://www.youtube.com/watch?v=tMQZ5es9vuI

full result
http://www.ltdl.com.my/2011/results/stage_1/stage_1_rstg.asp

Thursday, January 20, 2011

LeTua 100 km

Selalu berkecimpung dengan dunia MTB, so kali ini aku cuba untuk rasa join kayuhan road. Kengkawan KSCC yang lain tak dapat join. Maka aku pergi sorang diri ke LeTua 100km ride pada 16 Januari 2011.


Rakanku kata goodies dapat T-shirt, botol air, power bar, bandana. Tapi setelah berhempas pulas menunggu untuk dapatkan goodies hasilnya adalah t-shirt saiz XXL (sah tak leh pakai- dah dihadiahkan ke student pun) dan power gel. Rakan KSCC yang lain ada yang tiada power gel. Aduhai frust betul..... dengan nilai RM50 yang dilaburkan dapat goodies power gel sahaja yang bernilai RM6.50 !!!


Suka je bang....

Selalu Jamboree MTB rider bersusun kat depan start, tapi yang nie semua rilek je....masa doa nak berlepas pun rider tak ready........

nie kat bahagian khemah rehat...


ada rider masih duduk betul2 di bawah banner start...

relaks je...macam lama je lagi kayuh..padahal dah nak start... pelik pelik...inilah rupanya kayuhan road....


aku turut relak disamping mat salleh ....


mat salleh pompuan pun ada...


tapi yang nie jawa kapar...Ismail- wakil Kakikayuh. Saya respek kat group kakikayuh sebab dorang siap bawak sweeper naik kereta kancil... bagi sokongan.


akak livestrong


roadbike meluru laju ke depan. Aku relak je...rupa-rupanya sampai round about depa patah balik ke tempat permulaan. Aku apa lagi angkat basikal cross divider la gamaknya...hahahahha


aku sampai jam 7:15 pagi tak da sorang pun MTB tapi akhirnya dah dekat kul 8:00 ada dekat 80 orang MTB .. hampir-hampir basikalku tak turun dari kereta sebab kecut tengok roadbike yang mahal-mahal.....

rupa-rupanya ada brother naik T-bolt lagi tu......cayalah dan sorang lagi tu naik basikal downhill ....


Setelah 51 km ada checkpoint air... tapi semuanya dah habis !!!! HAUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS....... so mungkin sebab tu brother nie tolak je basikal walaupun jalan agar mendatar....


rider lain dah pi tinggalkan aku... aku terserempat dengan rider nie. Sekali tengok macam melayu... tapi dua2 cakap mat salleh.....

SELINGAN - LORI OH LORI....


sampai Batu Arang...emm lebih kurang 60 km dah ada rider naik pasukan penyelamat....

keta kecik tak muat...naik lori la gamaknya.... penuh sarat...


lori dah tak muat bro.... tunggu je la ye lori lain...


tak pun tunggu bas......

Bersambung

sampai jalan paip jumpa group MTB ....

akhirnya setelah bersusah payah dan mengalami kekejangan....sampai gak aku dengan rekod yang baru !!! iaitu nombor 617/800 !!! selama nie rekod paling besar adalah 359 je...


tempat urut disediakan.... syoknya kena picit2


3 ekor kambing dipanggang....


sedapkan !!!


tak cukup kambing kita makan satay....


lepas tu pekena ayam goreng...


then sandwich...


dah kenyang.... ngantuk bro....


tidur la apalagi.....


jam 3 petang sesi bersama media, ucapan2 dan diperkenalkan pasukan LeTua...Dimaklumkan ada 3 tokoh naik bukit dan 3 tokoh sprinter !!!


cabutan bertuah bermula jam 4:00 petang... Hadiah utama basikal specialized road dan MTB yang digembur gemburkan dah jadi basikal fuji ...emmm kalau tak silap bernilai RM650.00.

sedar2 amoi nie duduk kat belakang aku semasa cabutan bertuah...beliau bagi aku pegang nombornya dan mintak tolong ambik hadiah jika menang. Nombor dia naik dan dapatlah dia helmet bernilai RM160.... tuah badan...

suka-suka je ambik gambar nie...hihihii.... sebab dah pukul 5:00 petang bro !!!!
nak balik tidur pun tak sempat...

Lain-lain gambar dan berita, sila layari.....

1. Yusri Yusof
2. Jack Ah Beh
3. Tembeling's Muse
4. Chap Ayam Runners
5. Marfmad
6. Speed Ontell

Tuesday, January 4, 2011

Terrace Downhill Tasek Puteri

Penat Jamboree Bernam Jaya rasanya begitu lambat nak hilang.... hampir sebulan ku tak kayuh basikal...bila bini tanya kenapa tak kayuh bang....aku jawab penat masih tak hilang....

Rupa-rupanya bukan aku sorang je yang tak kayuh...Saudara Azam juga begitu. Oleh itu apabila pelawaan untuk kayuh di Tasek Puteri bersama ARB...penat tak penat...ku sahut cabaran itu....

Maka KSCC yang diwakili oleh Cikgu Saie, Abg Zul, Aku dan Azam menyahut kayuhan bersama ARB.....yahoooo....


Tanggal 2 Januari 2010, kumpul seawal jam 7:30 pagi dan tayar golek melepasi jam 8:30 pagi... baru je peluh nak keluar, Chief kayuhan Bro Rahim telah mendapat peminat yang sayang basikalnya. Habis dipeluk erat seolah-olah tak mahu berpisah....Akibatnya basikal beliau tak boleh nak bergerak lagi....
\

Operasi menyelamat dan melihat menjadi hangat bingit...


Akhirnya setelah bertungkus lumut anggaran 20 minit berjaya juga peminat itu melepaskan pelukannya. Itupun setelah diugut oleh pisau-pisau yang diacu oleh Cikgu Saie dan wakil ARB.

Walaubagaimanapun episod itu tak berakhir noktah. Sebuah basikal lagi membuat operasi membuang dan memotong rantai agar lebih pendek dan sesuai. Anggaran setengah jam kami berehat.....


adik comel nie baru je Tahun 4 (Darjah 4 kalau zaman kami dulu) tapi kayuh punyalah semangat....tahniah...


Rupa-rupanya di Tasek Puteri ni banyak tempat dihidangkan dengan Terrace Downhill...aku jamin kalau si Zaidi, Zainudin, Ilham dan Mat Rozi akan puas kayuh jika mereka datang ke sini... tapi takpa bro...next time kita layan lagi...


yang tak mahir downhill silap-silap cium pokok...


tapi yang mahir macam Bro Rahim nie...kacang je... dia kata kalau downhill umur dia jadi 20 tahun !!! cayalah...


kayuhan diteruskan dengan melalui pinggiran lebuhraya yang masih dalam pembinaan


Bila bergambar di sini teringat kat Bukit Ramli...


yang kuat akan mengambil gambar di atas puncak batu....


Disamping kayuh aku tak lepaskan peluang mengambil gambar keindahan alam....


buah kelapa sawit... Ingatan kepada semua rider, pi jamboree jika malas bawa minyak Singer...bawalah biji kelapa sawit nie...letak kat rantai dan pusingkan rantai itu...ianya akan membuang debu-debu di rantai dan memberi minyak kepada rantai anda..


Real Downhill .. pehhh sekali tengok dari atas aku dah kecut...maklumlah penuh batu-batu silap haribulan muka aku tersemban dek batu.....tapi alhamdulillah selamat...


Antara kelebihan kayuhan di Tasek Puteri adalah anda akan jumpa banyak tasek atau seangkatan dengannya iaitu kolam. Banyak memang banyak...mungkin sebab itu dinamakan Tasek Puteri... yang pasti puteri memang saya tak jumpa huhuhu....


Jam dah 12:15, ramai rider telah kehabisan air termasuk aku. Ramai rider juga telah buat keputusan chicken loop oleh sebab yang tak dapat dielakkan.... Inilah jelah yang tinggal dariapda 19 orang sewaktu mula kayuhan...

s

Sebelum tamat kami dihidangkan dengan laluan single trail yang masih dara (semak). Patutlah Bro Rahim pakai baju lengan panjang...ada sebab rupanya...

yang berbaju lengan pendek, inilah akibatnya..calar balar.. Pehhhh masa tu pedih betul.... sabar jelah...


Akhirnya dalam jam 12:40 tengahari kami telah tiba.... Seperti biasa suami mithali akan memberi laporan kepada isteri tercinta tanda telah habis kayuh dan selamat....


Gerai telah diserbu oleh rider.....aaaahhhhh nikmatnya dapat air setelah berada dipinggir kehausan melampau.....


dan kembali ke tempat berkumpul....ini kes kunci tertinggal ke atau q nak pi tandas ???


Kenderaan rasmi ARB yang bleh memuatkan 11 basikal jika nak pi kemana-mana.
So kepada rider yang lain...kalau ingin pi kedai ni datang lah ke alamat 31-G Jalan Hijau 5/3, Green Valley, Bandar Tasek Puteri, Rawang, Selangor.

Maklumat lanjut mengenai ARB layari http://www.arbteam.blogspot.com/