Laman Web Rasmi KSCC - http://kuscyc.com

Wednesday, June 30, 2010

Jamboree Lipis - Best


Jamboree pertama yang KSCC sertai adalah di Seri Iskandar dengan kekuatan 4 orang rider, Jamboree kedua di Jasin dengan kekuatan 6 rider... dan kali ini KSCC melakarkan sejarah kerana telah menghantar seramai 15 orang rider termasuk seorang wanita untuk Jamboree Lipis yang telah diadakan pada 27 Jun 2010.


Beberapa penaja telah dipohon untuk jamboree kali ini antara yang telah menaja adalah :
1. Tempat penginapan oleh Saudara Ijass.
2. Power Bar oleh Saudara Zamri.
3. Air minuman oleh Saudara Shanmuganathan (gambar di atas)
4. Brownies oleh Saudari Suriati.
5. Livita 1 cartoon oleh Mr Guna (Pinjaman Wang Berlesen Sg Buloh)
6. 100 plus 1 cartoon oleh En. Mohd Zaki, tauke ikan & Restoren Sg. Buloh)
7. 3 Hamper oleh PABZ Cafe untuk pemenang tempat 1,2 dan 3 dikalangan KSCC. (tapi tak dapat lagi da.... tauke dah janji nak bagi tapi sampai sekarang dia bercuti (moga-moga dia tak lupa)


Sebanyak 5 kenderaan telah digunakan :
1. Sifu & As'ari ( seawal jam 9:00 pagi dah bertolak)
2. Sa'ie, Nahar dan Nasir.
3. Zul, Mimie, Ida dan Md Noh (keta 2 & 3 bertolak lepas Zuhor.... gambar atas tu...solat di Raub on the way ke Lipis... macam pigi Haji da.... )
4. Zamri, Fairuz dan Zaidi
5. Azam, Yap, Nazri dan Zainudin (keta 4 & 5 bertolak lepas Asar)



Sampai ke Raub.... sempat merakamkan gambar bangunan lama nie..


dan juga rumah lama nie.... (inilah tempat kami tinggal......3 bilik tidur, 3 bilik air, 2 tv).. rumah nie kepunyaan Atok kat Kuala Atok.... tak dihuni oleh orang, tapi kalau musim raya, rumah ni diduduki anggaran 80 orang . Mula sampai......eeeeeeeeeeeeiiiiii serammmmmmm...... keliling semak dan hutan. Nasib baik malam tu tak da apa-apa...alhamdulillah...


Senarai nama atuk, anak, cucu, cicit... diberitakan kat Kuala Atok nie ada 3 atok... so kalau raya, ramailah cucu cicit ciut yang balik


Malam sebelum kayuh... test tekanan darah dulu.... siap panggil ida berlakon jadi misi lagi tu...


sebelah kiri Saienya...130,82,88. Yang kanan bacaan untuk aku 118, 80, 62. Kami semua tak faham. Nama aje ada alat... hahahah alat tu sifu punya...So kalau ada yang faham tolong buat terangkan kat ruang komen kat bawah k.





Malam semua park basikal kat dapor and pomen2 basikal sebelum jamboree...
siap kiwi tayar lagi tu...



inilah jamboree yang mana kami dapat medal sebelum kayuh....selalu yang tamat je dapat.... Dan kami dapat beg goodies yang cantik (psss walaupun takda isi... aduhai..terkenang kat Seri Iskandar yang mana kami dapat mug, air, coklat, dll), tapi beg ini lebih baik daripada beg plastik masa kat jasin hihihihi... walaubagaimanapun ma cih penganjur...



Malam tidur lewat sebab gelak ketawa n tengok bola... seawal jam 5:00 pagi rumah dah bising kena tembak mesingan!!!!!! bunyi handphone sapa lak nie... aduh...awalnya depa bangun..semangat betul... bunyi mesingan tak henti-henti sampai pukul 6 pagi lak tu... masa sembahyang pun ada yang kena tembak hahahahhha..... Bertolak dari rumah jam 6:30 pagi, sampai je KSCC buat rengangan...cayalah beb...

Topi tak tanggal tu masa buat renggangan...punyalah nak bagitahu yang nie sebenarnya RIDER !!!

lihat senarai nama... ada 307 orang... inilah Jamboree yang sedikit penyertaannya...tapi best gak...sebab dah 3 kali event kami tak pernah dapat cabutan bertuah..harap-harap kali nie dapatlah basikal....


Jumpa geng Blogger "Misai Tanglooong", tengok misai dah kenal.. peramah orangnya... dan yang kanan sekali tu Ismail geng Kakikayuh...


Seperti biasa aku bawa 2 kamera..oleh kerana tiada rider yang nak bawa kamera...maka Mimie yang pegang...jadi jurukamera sementara...


tak melepaskan peluang mengambil gambar wajah sendiri...

oleh kerana tak kayuh..Mimie sempat merakamkan detik2 permulaan kayuhan..

Kayuhan onroad anggaran 2 km, lepas tu masuk offroad...mak aiiiii... punya lecak dan licin jalan...baru nak race dah hilang semangat...

basikal asyik sangkut je dek tanah... aku telah ketinggalan...

Oleh kerana terlalu lecak... KSCC nampak lebih kurang 6 orang rider yang patah RD !!! takziah...


terpaksa kena korban air untuk buang tanah...

apalagi... member gelak sakan...alangkah indahnya masa nie bersama isteri dan anak....boleh guling-guling....hihihihi

yang tak sanggup teruskan perjuangan terpaksa naik lori.... inilah kali pertama kami lihat lori berulang-alik ambik rider !!!!

yang sanggup...teruskan tolak..... basikal daripada 12kg dah jadi 18 kg !!!


dan tolakkkkkkkk

akhirnya sampai lah ke permandangan.....lega sikit... lepas kan rehat sambil menjamu mata melihat kehijauan...


ramai rider kekejangan... yang ni berbaju biru... masa nilah aku belajar...untuk elak kejang 1. jangan kayuh keras sangat, guna gear ringan je. 2. Rupanya ada pil kejang, nampak ada rider yang makan. 3. Kalau ada air sejuk, basahkan je kat kaki 4. sembur ubat kejang atau sapu minyak kejang. 5. minum air garam atau isotonik.. itu petuanya...tapi kalau nak kejang juga... apa nak buat....

terima jelah padahnya... terbaring dikhalayak ramai..


Nombor 1 KSCC, Saudara Saie !!!, tiba pada jam 11:03 pagi. (beliau dapat no47, No 1 keseluruhan tiba pada jam 10:04 pagi !!!) tahniah.. beliau berjaya mengekal kedudukannya sebagai nombor 1 di kalangan KSCC untuk 3 jamboree berturut-turut.... Siap ko jamboree Nibong Tebal... aku, As'ari dan Zamri tak kasi can nya.. hahahahha...

No 2 KSCC, Saudara Zamri, tiba jam 11:04 pagi, no 49 keseluruhan.

dan aku berjaya dapat nombor 3 (no 53 keseluruhan) dengan berkat kepancitan tayar Cikgu As'ari. Tiba pada jam 11:09 pagi dan seterusnya nombor 4 (keseluruhan no 56) Cikgu As'ari tiba pada jam 11:11 pagi.

walaupun dapat 47 - 56 tapi kami rasa Aku dan As'ari dapat bawah 50 sebab ada rider yang tak masuk CP 1, buktinya seperti di atas (gambar dirakam pada basikal yang tiada rider, park sebelah padang... sori yea ambik gambar, contoh je) ... kalau 10 orang tak masuk CP1 dan batal maka aku akan dapat no 43 !!! rekod tuuu... selama ni jamboree atas 250 je !!!

Wajah rider KSCC yang race... yang lain menikmati Jamboree dengan sepuas-puasnya... kayuh santai, sambil hisap rokok dan melihat gelagat rider lain...

turut gembira rider yang naik lori... emmm dianggarkan seramai 307-217 = 90 orang rider yang naik lori.... meriahhhh.. patutlah medal dibagi masa ambik goodies...rupanya penganjur dah agak ramai rider yang tak habis...nanti membazir lak medal yang dah ditempah...

Habisje kayuh rider serbu Car Wash... so car wash dah jadi Bicycle Wash... siap basikal beratur lagi tuuu...


Ida tiba dengan nombor 160.


yang nie pulak.... Md Noh... beliau pertama kali kayuh offroad, basikal pun pinjam. Dapat nombor 99. Tu yang tersengih tu..berjaya dapat below 100.


malang kepada rider KSCC... Cikgu Nasir dapat 6 jahitan kerana terjatuh semasa downhill. Jangan serik bro... Untuk makluman rider...guru saya ajar...sebelum naik kenderaan bacalah doa naik kenderaan dan doa tak kemalangan. Saya tanya doa tak kemalangan macamana tu... dia kata baca surah Az-Zumar ayat ke-67. Sampai sekarang saya amal...kecuali terlupa da...

SESI TIDUR
Walaupun orang kaya...bila dah penat kayuh basikal, tidur atas lantai pun jadi... ih ih ihhhh

Tidur 1 - berbantalkan lengan, terkenangkan bini ( baru kahwin tak sampai sebulan !!!)


Tidur 2 - berbantalkan selipar terkenangkan projek (tu yang mata celik tu)


Tidur 3 - takda bantal - terkenangkan makwe ...apalah makwe ku buat sekarang..


Tidur 4 - Helmet jadi bantal....terkenangkan esok kena keja...


Tidur 5 - berbantalkan helmet dan beg air... terkenangkan balik nie kena drive...jauh tuu...


Tidur 6 - tidur sambil pakai helmet basikal sambil tersenyum, yang nie terkenangkan awek Petronas kat Raub.. ...


Tidur 7 - lena....dah tak kenang apa-apa. Tadi dah jatuh basikal 5 kali !!! yang dibayangkan adalah menang basikal semasa cabutan bertuah...



penjaga barangan Cabutan Bertuah Saudari Musqina (kalau tak silap).

Banyak cabutan bertuah.. 2 basikal, 3 frame basikal, helmet dll. Kami bersyukur kerana tak ramai rider...banyak la peluang kami dapat hadiah...

Maka kejutan cabutan bertuah pun bermula.... KSCC
1. memenangi 11 cabutan bertuah daripada 15 rider.
2. cuma menang hadiah yang murah-murah...asyik-asyik botol air...bila rider dapat botol air habis rider lain gelak ketawa.....hahahahha sebab daripada 11, 2 je hamper kecil, yang lain botol air & tiub !!! siap ada yang dapat loceng lagi tu...

Walaubagaimanapun kami happy kerana badi 3 event tak dapat cabutan bertuah telah hilang...

last sekali ada pancaragam. Kami pun balik. Untuk peringatan bersama agar tidak berulang... persembahan kena buat sebelum cabutan bertuah... cabutan bertuah jam 2:30 petang...so persembahan buat la pukul 2 petang. Tak la boring tunggu. Kalau dah bagi hadiah sapa lagi nak tunggu...balikkkkkkkkkkkkkkkkk..................



Kedudukan keseluruhan KSCC. Semua tamat kecuali Cikgu Nasir yang telah terlibat dalam kemalangan ketika downhill.



akhir sekali jumpa Saudara Jai... orang kuat Jamboree...Beliau amat ramah dan baik. Beliau juga cerita mengenai kes Jamboree Jasin kenapa salah jalan. Ini adalah kerana kesilapan teknikal tak sediakan orang semasa nak masuk offroad. Kebetulan masa tu ada mamat telah park kereta Waja kat jalan tu...so orang pun belok kanan ke jalan yang tak betul.... padahnya kena maki beliau bertalu-talu pada hari bdaynya....kasihannnnnnn.... anywhere jangan serik bro.... teruskan buat jamboree.....

Lain-lain berita @ gambar Jamboree Lipis sila layari :
1. 9W2OCC
2. Batu Gajah Riders
3. KSCC
4. BCNC

yang lain aku belum jumpa lagi da...